Haptonomie

Haptonomie is een leer / wetenschap die zich bezig houdt met aanraken, voelen, direct lichamelijk contact, met de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven en de ontwikkeling van de tastzin, met houdingen, bewegingen en gebaren. Letterlijk betekent ‘haptonomie’ de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. De haptonomie is in de jaren ’50 – ’60 ontwikkeld door Frans Veldman.

Haptonomie is een behandeling waarbij aanraking tussen de haptonoom en de patiënt een belangrijke ingang van de begeleiding is. Via de aanraking kun je weer in contact komen met de gevoelens die in je lichaam opgeslagen zijn. Blokkades kunnen voelbaar worden. Haptonomie is een manier van begeleiden bij klachten die te maken hebben met de balans tussen voelen, denken en doen.

De nadruk ligt op de beleving van je zelf in het hier-en-nu, en op wie je bent in het contact met anderen. Het helpt je je ‘voelende vermogen’ te ontwikkelen, zodat je beter kunt omgaan met je klachten. Het is gericht op het bewust maken van gevoelens en bevordert je lichaams- en zelfbesef. Ervaring en inzicht in de rol die gevoelens spelen geeft breedte en diepte aan je persoonlijke ontwikkeling.

Met haptonomie wordt op zeer verschillende terreinen goede resultaten behaald. Haptonomie kan onder ander zinvol zijn bij: chronische pijn, overspannenheid, vermoeidheid, stress en burn-out, traumatische ervaring, onverwerkte ervaringen.

Haptonomie is een manier om in contact te komen met je gevoel en dus met je diepere zelf. Om de ware haptonomie betekenis en deze leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven te begrijpen, zijn twee begrippen van belang: contact en gevoel. Het eerste zintuig dat zich in een mens ontwikkelt is tastzin. Het is een zeer directe vorm van contact met je gevoel. Wanneer je nog maar net geboren bent, begin je al met het uitwisselen van gevoelens. Dankzij de tastzin ben je in staat om contact te maken met de ander. Deze eerste aanrakingen, bijvoorbeeld tijdens het voeden, wassen of wanneer je ouders je vasthouden, worden door je lichaam geregistreerd. Naarmate je ouder wordt, slaat je lichaam steeds meer gevoelservaringen op.

Haptonomie is om iemand bewust te laten worden van zijn eigen lichamelijk gevoel. Het moet ervoor zorgen dat leven en lichaam weer in balans komen. Door te voelen ontstaat er een verbinding met jezelf, met de ander en de wereld om je heen. Is dit vermogen om te voelen niet goed ontwikkeld of geblokkeerd dan kan dit leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Samen met een goede haptonoom leer je hoe je kunt omgaan met onder meer pijn, stress, angst en slaapstoornissen.

We helpen je om je bewust te maken wat je werkelijk van binnen voelt. En daarmee zijn we terug bij de haptonomie betekenis: De haptonoom helpt je om je bewust te maken wat je werkelijk van binnen voelt en te luisteren naar je gevoel om weer in contact te komen met jezelf.